Имунната система обича кисело
Точно сега е времето да се погрижим за укрепване на имунната система, за да му се опълчим
Първо да се “подкиселим”. Витамин С е много полезен. Макар че не може да спре проникването на вирусите в организма, облекчава протичането на заболяването. Цинк иъитамин С в комбинация стимулират синтеза на антитела, имат противовирусно действие и възпрепятстват възникването на инфекции.
Решаваща роля в защитата ни има витамин D. “Слънчевият” витамин, синтезиращ се в кожата под въздействие на ултравиолетовите лъчи, активира т. нар. “клетки-убийци”, които помагат на тялото ни да се справи с инфекциите. Голямо количество от него се съдържа в риби като сардина и сьомга, в рибеното масло. Не пропускайте и разходката на открито.
Хранителните добавки от природни източници стимулират естествената защита, съветва от страниците на вестник „Всичко за семейството“ имунологът д-р Ваня Евтимова. Ехинацеята възпрепятства проникването на вирусите в съединителната тъкан, атакува упорити и резистентни на антибиотици бактерии, повишава адаптационните възможности на организма. Чесънът е природен антибиотик, мощен имуностимулатор и имуномодулатор със силни целебни свойства при грип и настинка. Приет след заболяване, има тонизиращ ефект, възбужда апетита и съкращава периода на възстановяване. Ако пиете алое, ще намалите евентуални възпаления, ще подобрите клетъчното хранене и ще си осигурите енергия, пише вестник „Всичко за семейството“.