Как се сваля висок холестерол?
Приемайте храни, богати на ензими за по-добра работа на организма
Храната е много важна за нашето здраве, а преработката й започва още от устата, в слюнката се съдържа ензимът амилаза. В стомаха соковете с ензими смилат храната до каша, която в дванадесетопръстника се подлага на действието на ензими, съдържащи се в соковете от жлъчката и панкреаса, а после преминава в тънките черва. Накратко, на всеки етап от храносмилането са необходими ензими – протеини, които ускоряват химическите реакции в организма. Недостигът дори само на един ензим би повлиял на целия ни метаболизъм.
Допълнителното приемане на храносмилателни ензими засилва съпротивителните сили на организма, бори се с вируси, помага при възпаления, подобрява кръвообращението. Добрият комплекс от добавки съдържа няколко основни храносмилателни ензима: амилаза – разгражда сложните въглехидрати; протеаза -спомага за смилането на белтъчините; липаза – разгражда мазнините; целулаза -разгражда целулозата и не сепроизвежда в човешкия организъм. Същото важи и за алфа-галактозидаза, която разгражда срещащите се в бобовите и зелевите растения въглехидрати рафиноза, стахиоза и вербаскоза. Лактазата разгражда млечната захар, а около 30% от населението в Европа страда от лактазна недостатъчност. Ензимът бромелаин подпомага смилането на белтъчините, пише вестник „Всичко за семейството“.