Каприз или свръхчувствителност е нежеланието на хората да ядат определена храна?
Това, което изглежда като инатене от страна на Иванчо да изяде броколите или грейпфрута си, може да се дължи на супердегустаторски статус.
Когато членовете на едно семейство не споделят еднакви вкусове, лесно се получава дисхармония. Той е генетично обусловен – поне един от родителите също трябва да го притежава. Другото обяснение е, че детето може да бъде по-чувствително към вкуса просто заради възрастта си. Ако е истински супердегустатор, ще бъде трудно да го накарате брюкселското зеле – въпреки че това може да се промени с възрастта. Ако детето отказва горчивите зеленчуци и не харесва особено сладкото, има вероятност да е супердегустатор.
Проверете сами, колко остро е усещането ви за вкус:
ПРАКТИЧЕСКИ ТЕСТ
Познаването на дегустаторския ви статус ще ви помогне да оцените от какво се нуждаете, за да стимулирате вкусовите си усещания и какви храни да подбирате или избягвате. Може да ви разкрие и важни сигнали за съществуването на други здравословни проблеми. Екипът от университета в Йейл използва в изследването на супердегустаторите лекарство с рецепта. Но ние ви предлагаме лесен тест, който можете да си направите вкъщи, на основа на техния опит. Ще са ви необходими:
- парче плътна хартия и перфоратор
- клечка за уши
- синя боя за хранителни цели
- лупа
Продупчете дупка с диаметър 7 мм и отрежете хартията около нея, така че да се получи квадрат със страна 2 см. Потопете клечката за уши в боята за храна и намажете върха на езика си.
Поставете хартията с дупката над оцветения участък. Ще забележите, че езикът е посинял, но има розови петна – това са папилите, където се намират вкусовите луковици, които не поемат боята за храни. Използвайте лупата, за да преброите розовите петна в рамката на дупката.
Ако имате между 15 и 35 розови петна, вие сте нормален дегустатор, като близо половината хора. По-малко от 15 петна означават, че принадлежите към групата на недегустаторите (един на всеки четирима), докато над 35 ви причисляват в другата четвърт от хората, които се считат за супердегустатори. Кой знае, ако сте в последната категория, може би ви се предоставя възможност за нова кариера – като дегустатор на вино или шоколад…
Три невероятно полезни здравни новини могат да променят живота ви