Не прекалявайте със здравословното хранене
Храни с добавки на витамини, аминокиселини, храна от лабораториите?
Кой би искал да яде сирене, при което ценните, истински млечни мазнини са заменени с евтините растителни масла? Да не говорим за… изкуствени скариди от пресовани рибни белтъчини.
Има, разбира се, и вкусни неща, например при молекулярната кухня, към която се насочват все повече хора. Тук големите майстори променят с химически и физически помощни средства вкуса и консистенцията на ястията. В супермаркетите можем да намерим някои здравословни продукти, които ни харесват – например вода с вкус на плодове. Предлагат се и заместители на месото – и то не само за вегетарианци. Тъй като масовото отглеждане на животни за месо има за резултат отделянето на вредни за климата газове, еколозите препоръчват тези продукти. Дали обаче храните с изкуствено постигнат вкус са здравословни? Зависи от рецептурата. Ако често си хапвате супи от пакетчета, готови сосове и т.н., непременно трябва да обърнете внимание какво точно пише на съставките.
Привържениците на здравословното хранене търсят най-вече сезонните зеленчуци от региона си, маргарин без консерванти, кисело мляко без захар – всичко леко, с високо качество, по възможност без мазнини и захар. Увеличава се тенденцията да се купуват по-скъпите биохрани. В много страни това повлиява и на кухнята на ресторантите и дори на заведенията за бързо хранене. Предлагат се повече пресни продукти като салати и такива с по-малко мазнини.
Всичко това звучи много здравословно, но трябва да имате предвид някои неща. Трябва и при биопродуктите да четете съставките и данните за калориите. В една биолимонада може да има толкова захар, колкото и в обикновената.