Психология на храненето
Хранете се бавно, дъвчете много и се наслаждавайте на храната
Представете си, че сте на диета. Умът ви знае, че трябва да се ограничи, вие приемате ястията, които са определени от вашия хранителен режим с огромно неудоволствие или поне с леко отвращение. Мислите ли, че може да отслабнете по този начин? Едва ли. Ако не приемате храната с радост, то и най-здравословното меню може да се превърне в опасност за вашето здраве.
На Запад вече е много разпространен метода на бавното хранене. В какво се състои той? Колкото по-бавно се храните, толкова по-малко храна поглъщате и следователно се чувствате много по-сити. И не на последно място – така се чувстваме и много по-щастливи.
В съвременния живот всички играем някакви роли и редките минути на отдих ни дават възможност да изключим от проблемите, да останем насаме със себе си, да помислим за вътрешния си свят и да се успокоим. Наслаждавайки се на вкуса на храната, си спомняме приятни картини от живота си и се борим със стареенето и стреса, тъй като ендорфините, отделяни от мозъка при получаване на удоволствие, помагат на организма да е във форма и да се съпротивлява на негативното влияние отвън.
Нищо чудно, че модата да се храним бавно е дошла от страната на истинските кулинари -Италия. Кой друг, ако не италианците, разбират от вкусно и бавно хранене! Опитайте да последвате примера им и сами ще оцените предимствата му…