Френски техники и тактики за трайно отслабване
За френската диета има виц: „Сутрин – кекс, на обяд – секс и кекс, а вечер – само секс”
Но най-популярните по света диетолози от тази страна – Пиер Дюкан и Мишел Монтиняк, всъщност препоръчват ограничение на храните с висок гликемичен индекс. Така че кексът отпада, остава само сексът. Каква храна обаче да добавим към него, за да се доближим до прословутата френска елегантност, която ни е особено необходима, преди да тръгнем към плажа. Съвсем просто е – трябва да превърнем храната в свой приятел, а да не я приемаме за враг. И да си забраним всякакви строги ограничения. Във Франция дори официално е забранено използването на думата диета, а прословутият Дюкан е изключен от лекарската колегия.
Френските специалисти по здравословно хранене не използват популярната у нас хранителна пирамида, а стълба, по която разполагат отделните групи продукти. Към нея добавят правила за балансирано хранене с разяснение за размера на порциите, препоръки за физическа активност и количеството изпита вода.
Продукти, които трябва да се ограничат: солени (крекери, ядки, осолени риби и меса), животински мазнини, сладкиши.
Зърнени храни и бобови: при всяко хранене.
Месо, яйца, риба: 1-2 порции на ден. Риба – не по-малко от 2 пъти в седмицата (1 порция = 100 г месо/риба или 2 яйца).
Млечни продукти: 3 порции на ден. 1 порция = 100 г нискомаслена извара или 30 г сирене, или 1 чаша (250 мл) мляко.
Плодове и зеленчуци: не по-малко от 5 порции на ден, най-добре сезонни. 1 порция = 80-100 г пресни или 1 чаша (200 мл) зеленчукова супа.
Вода: толкова, колкото ви се пие, но не по-малко от 8 чаши на ден.
Препоръчителна активност: 30 минути бързо ходене на ден, пише вестник „Всичко за семейството“.