Кои са най-големите алергени сред храните?
Повече от 17 млн. души в Европа са алергични към определени храни
Сред основните причинители на алергии са белтъчините в ядките, към които се причисляват и фъстъците, въпреки че, ботанически погледнато, те са бобени растения и са сродни на граха и фасула.
Оказва се особено трудно алергичното действие на фъстъците да бъде парирано с терапевтични стратегии като десенсибилизиране. Наскоро френски учени от Лабораторията за научно изследване на растенията и от университета “Пол Сабатие” в Тулуза са разработили метод, който действа на самия плод. Както обяснява изследователката Аник Бар, чрез него алергенният потенциал на фъстъците се намалява с 90%, без те да променят вкуса си и съдържанието си на полезни вещества, съобщава в декемврийския си брой списание Гео”.
За да се неутрализират алергените, фъстъците се смилат, поставят се под високо налягане, като алергенните протеини целенасочено се подлагат на разграждане чрез използване на определени бактерии. Според Бар след около три години методът ще бъде използван в хранителната промишленост. Тази новина със сигурност ще заинтересува много французи, тъй като през последните три години фъстъците се явяват най-честият причинител на хранителни алергии, пише вестник „Всичко за семейството“.