През зимата – черен дроб подправен с куркума
Специалисти по хранене съветват в студените дни да включим в менюто си повече субпродукти, особено черен дроб
Черният дроб е уникален продукт, който през зимата е способен да ни замени парниковите зеленчуци и плодове и да ни придаде жизнен тонус. Освен група В черният дроб съдържа витамини D, С, Е, К, аскорбинова киселина, желязо. Само една порция може да ни осигури денонощната норма от много витамини.
Най-полезен е черният дроб от риба треска, в който се съдържат големи количества витамин А, който помага на зрението, и витамин С който поддържа здравето на костната тъкан.
Продължава изследването на свойствата на една от най-популярните подправки в света – куркума. Представители на Медицинския университет в Грац заявили, че тя влияе върху работата на черния дроб.
Експерименти установили, че куркумата предотвратява развитието на цироза. Това й свойство се дължи на съдържащите се в нея антиоксиданти.
Австралийски специалисти изследвали влиянието на куркумата върху такива болести като първичен склерозиращ холанаит и първична билиарна цироза. Оказало се, че след 4-8 седмици диета, в чийто състав влиза тази подправка, са отстранени увредени клетки на черния дроб.
Нещо повече, нормализирала се работата и на жлъчните пътища и изчезнали възпалителните процеси…