Холестеролът – колкото опасен, толкова и необходим
Всички над 20-годишна възраст трябва периодично да си правят изследвания и при повишено ниво веднага да ограничат мазнините в храната
Опасен ли е холестеролът е въпрос, който вълнува мнозина. Факт е, че много здравословни проблеми са свързани с него. Той е мастоподобно вещество, което е жизненонеобходимо – участва в състава на мембраната на всички клетки в тялото, при образуването на жлъчните киселини и хормоните. Синтезира се главно в черния дроб и количеството му е достатъчно за потребностите на организма. Тоест, внесеният с храната холестерол в по-голямата си част е излишен. Ако черният дроб не го преработва или елиминира ефективно, количеството му в кръвта се повишава и постепенно се натрупва в стените на артериите под формата на плаки, пише вестник „Всичко за семейството“.
Човек поема холестерол с продуктите от животински произход – месо, мазнини, мляко, яйца. Ако не ги
ограничаваме в менюто си, нивото му в кръвта ни расте. И от необходим за организма той се превръща в смъртен враг.
Кардиолозите са единодушни, че всички над 20-годишна възраст трябва да следят нивото на холестерола си, като си правят периодично изследвания. Ако то е повишено, веднага трябва да вземат мерки. Нивото на общия холестерол не бива да превишава 6,5 ммол/л, а лошият – не повече от 3,6 ммол/л.