Ягоди и боровинки за женското здраве
Специалисти от полежа в Харвард установили, че само няколко порции ягоди и боровинки седмично могат да намалят риска от инфаркт при жените.
В ягодите и боровинките се съдържат голямо количество флавоноиди, които действат положително на работата на сърдечносъдовата система. Тези природни фенолни съединения помагат за разширяване на артериите и препятстват образуването на холестеринови плаки.
Флавоноиди се съдържат също в тъмния шоколад, гроздето, червеното вино, патладжаните.
Италиански и испански учени открили и доказали свойството на ягодата да защитава кожата от ултравиолетовото излъчване. Специалисти, ръководени от Маурицио Батино, тествали екстракт от ягоди върху култури от кожни клетки в концентрации 0,05,0,25 и 0,5 милиграма на милилитър.
„Убедихме се в защитния ефект на екстракта от ягода, който намалява уврежданията на клетките на кожата, предизвикани от UVA-лъчи”, отбелязва Батино и добавя, че най-ефективна се оказала концентрацията от 0,5 мг/мл.
Освен това били отбелязани повишената издръжливост на кожните клетки и намаляването на уврежданията на ДНК в сравнение с контролните клетки, които не били предварително обработени с екстракт от ягода. Вероятно защитният ефект на плода е обусловен от пигментите антоциани. Тези съединения имат силни противовъзпалителни, антиоксидантни и противотуморни свойства, поясняват учените.
Предстои експертите да изяснят как е най-добре да се прилага ягодата като слънцезащитно средство – вътрешно или екстрактът да се включи в състава на кремове и спрейове.