За здраво сърце яжте шоколад!
Позволен е единствено черният шоколад без захар
Често възрастните хора приемат аспирин за протекция на своето сърце. Често това е затормозяващо и изисква прием на вълшебното хапче всеки ден. Учени откриха един по-вкусен начин, от който сърцето става по-здраво и работи без проблеми. Освен това, черният шоколад се отразява добре на настроението, а всички знаем, че доброто настроение е гаранция за добро здраве.
Всекидневната консумация на шоколад намалява вероятността от сърдечен пристъп, при това ефектът е почти същият като от прием на аспирин (ацетилсалицилова киселина), твърдят американски учени от университета “Джон Хопкинс”. Те изследвали повече от 1200 души с наследствени сърдечни заболявания, за да установят точното въздействие на аспирина върху тромбоцитите. Преди това участниците трябвало да спазват правила: да спортуват, да не пушат, да се въздържат от кофеинови напитки, вино, сок от грейпфрут и шоколад. Немалка част не издържали и нарушили табутата, но останали под наблюдение.
“Благодарение на тези, които не устояха на шоколада, установихме, че съдържащото се в какаото химично вещество действа подобно на аспирина – на биохимично ниво то намалява натрупването на тромбоцити, образуващи тромби, които могат да предизвикат сърдечен пристъп”, коментира Дайана Бекер.
Откритието е направено въз основа на кръвни анализи, които показват, че шоколадът и аспиринът имат еднакво действие върху тромбцитите, пише вестник „Всичко за жената“.