Плодовете и зеленчуците с черен цвят подпомагат кръвта и сърцето
Червените храни винаги изглеждат апетитно и привлекателно
Но въпросът не е само в примамливия и свеж външен вид. Диетолози обясняват, че цветът на плодовете и зеленчуците говори за съдържащите се в тях полезни елементи. Червените тонове са показател за наличие на флавоноиди и кератониди – вещества, необходими за синтеза на зрителните пигменти, участващи в обмяната на мазнините и възстановяването на тъканите.
Според източната медицина всеки цвят има своята енергийна честота и отговаря за различни органи от човешкото тяло. По тази логика, ако следваме разноцветна диета, може да получим всички необходими витамини и минерали. Червените, оранжевите и жълтите сгряват и стимулират, сините и виолетовите охлаждат и успокояват, зелените създават баланс и хармония. Червените продукти (домати, малини, ягоди, вишни, сьомга, френско грозде, цвекло, червен лук и т.н.) трябва да станат неизменна част от менюто ни, особено на закуска и обяд, тъй като ни изпълват с енергия. Избягвайте да ги хапвате късно вечер, защото при по-чувствителните личности може да предизвикат превъзбуда и дори безсъние. Освен това червените храни улесняват работата на стомаха и изхвърлят токсините от организма. Стимулират ни да постигаме поставените цели, вдъхват ни сили и самоувереност. Напълно е възможно да се измъкнете от депресивните настроения само ако добавите повече червени продукти към диетата си. Те ще ви помогнат да сте пo-концентрирани, ще стимулират надбъбречните жлези, ще ви излекуват или предпазят от анемия, пише списание „За жената“.