Защо някой хора са по-добри дегустатори от други?
…25% от населението са супердегустатори, а приблизително половината – „нормални” дегустатори. Другите 25% често са описвани като „недегустатори”.
Вкусовите усещания на хората не са еднакви. Някои са природни „супердегустатори” тъй като са родени с повече вкусови луковици от останалите и затова могат по-добре да различават отделните аромати и реагират по-силно на различните храни.
Жените водят по точки. Според изследване на „Йейл” 35% от жените и само 15% от мъжете са „супердегустатори”. Освен това се счита, че има генетични вариации – азиатците и африканците имат по-висока вкусова чувствителност, отколкото хората с друг етнически произход. Супердегустаторите изживяват всички усещания от вкуса по-ярко, особено горчивите и сладките вкусове.
Счита се, че при европейската раса около 25% от населението са супердегустатори, а приблизително половината – „нормални” дегустатори. Другите 25% често са описвани като „не- дегустатори”, въпреки че „слаби дегустатори” би бил по-точният термин, тъй като те възприемат вкусовете, но не толкова добре. За тази група изживяването от храната е по-слабо от нормалното и липсва усещането за горчиви вкусове. Това са хората, които с радост „биха изяли всичко” и обикновено не са особено придирчиви към приготвянето на храната си.
НЕОНОВИ ВКУСОВЕ
Супердегустаторите възприемат сладостта и горчивината приблизително три пъти по-силно, отколкото останалите хора. „Супердегустаторите живеят в свят на „неонови” вкусове, а неде- густаторите – в свят от „пастелни” вкусове”, казва проф. Линда М. Бартошук, оглавяваща изследователския екип на „Йейл” и автор на термините.
Затова не е изненадващо, че супердегустаторите са придирчиви към храната и имат поляризирани предпочитания (силно обичани и мразени храни). Те често ненавиждат храни и напитки с откровено горчив вкус като кафе, бира, грейпфрут, зеле, брюкселско зеле и спанак. Принципно намират захарните храни за болезнено сладки и са особено чувствителни към съдържанието на мазнини – често могат веднага да разпознаят полуобезмасленото от обезмасленото мляко например. И тъй като супердегустаторите често имат повече нервни окончания по езика, при тях парещото усещане при консумирането на пикантни храни като лютите чушки е много по-силно.
Гответе с вкус и аромат