Използвайте пълноценно сетивата си!
Стимулирането на невизуалните сетива заради удоволствието и насладата от резултата ще ги поддържа във форма, а ние ще бъдем по-щастливи и здрави.
Колкото повече сетива едновременно можете да поощрите, толкова по-добре. Упражняването на сетивата възпрепятства отслабването на вкуса и обонянието, което по-късно може да доведе до споменатите по-рано проблеми със здравето и храненето.
Да разгледаме едно елементарно преживяване – изпиването на чаша вино. За истинските почитатели удоволствието не идва само от вкуса (или влиянието на алкохола), то се ражда от дълбочината на цвета, температурата, аромата и усещането в устата. Защото вкусът несъмнено се влияе от аромата, цвета, плътността и поднасянето, както и от всички нюанси, които ще можете да усетите, когато тренирате вкусовите си рецептори.
КОНЦЕНТРИРАЙТЕ СЕ ВЪРХУ ХРАНАТА
Профилактиката е първата стъпка от програмата ПОПР и за да я прилагате, трябва да обръщате повече внимание на това, което опитвате или вдъхвате. Психолозите са на мнение, че колкото повече се концентрирате върху определено сетиво, толкова по-изострено ви се струва то. Затова бъдете внимателни, когато се храните. Мислете за вкуса, аромата на храната, какво е чувството в устата ви – плътността, температурата и пикантността. Наслаждавайте са на всяка хапка. Концентрирайте се върху изживяването – не четете и не гледайте телевизия, докато се храните.
Поднасянето на храната също е важно, както ще разберете по-късно, когато ще ви предложим някои съвети за подобряване на усещанията. Полезно е да разширите кръгозора си за вкусовете, като упражнявате това сетиво колкото можете – консумирайте разнообразни храни и опитвайте нови, експериментирайте с комбинирането и приготвянето им или прибавяйте подправки и билки, които обикновено не използвате.