2 здравословни комбинации правят имунната система по-силна
Комбинирайте правилно храните за по-голям ефект
Житни растения + плодове
Според повечето диетолози мюслито в комбинация с плодове е идеалната закуска – полезна е заради съдържанието на различни видове растителни влакна и баластни вещества. Освен витамини и микроелементи плодовете ни осигуряват и т.нар. водоразтворими растителни влакна. Те стимулират храносмилането и понеже изпълват стомаха, създават усещане за ситост. По-трудно се усвоява целулозата, чиито влакна са водонеразтворими и попадат в организма ни със зърнените храни. Тези влакна стимулират работата на червата, извеждат холестерола и жлъчните киселини от тялото. За храносмилането им обаче е нужно повече време и енергия. Ползата от тях е, че засищат и дълго време не чувстваме глад. Следователно и не пълнеем.
Ако добавите орехи и мед към зърнената закуска, тя ще стане по-хранителна.
Кисело мляко + кайсии
Ценното на киселото мляко е съдържанието на калций от животински произход, който е по-ценен от растителния му аналог. А за да се усвои по-лесно, му помага кайсията, тъй като в нея има висока концентрация на плодови киселини – ябълкова, лимонена и винена. Освен това е богат източник на бета каротин, който в съчетание с мазнините от млякото се превръща във витамин А. Той също стимулира имунитета, подобрява Зрението, предотвратява образуването на тумори, действа добре на кожата и косата.
Добре е да знаете: Колкото по-твърда е кайсията, толкова повече са полезните вещества в нея, пише списание „За жената“.