Яйцата са най-полезни на закуска
Според диетолозите балансираният режим включва 3-5 хранения, като първото от тях задължително е закуската
Тя трябва да доставя на организма около 25 % от дневния прием на енергия и над 20% от препоръчителна доза пълнозърнести култури.
Тъй като яйцата са източник на холестерол (в едно яйце се съдържа около 213 мг), може да се предположи, че всекидневната им консумацията ще доведе до повишаване плазмените нива на LDL-холестерола, който е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Действително, с яйцата не бива да се прекалява (допустимо е да се консумират около 5 седмично), но това проучване доказва, че в края на втория месец няма значими различия между отделните групи в нивата на общия, HDL (добрия) и LDL (лошия) холестерол.
Изводът е, че закуската с яйца наистина може да подпомогне топенето на излишни килограми, но само в съчетание с ограничен калориен прием. Все още не е напълно изяснен механизмът на този ефект, но съществуват неоспорими факти за засищащия ефект на яйцата и изобщо на високопротеиновата закуска в сравнение със закуската с високо съдържание на въглехидрати, пише вестник „Всичко за семейството“.