Канелата намалява лошия холестерол в кръвта
Екзотичната подправка помага и на отслабващите хора
Канелата се използва като подправка от векове. Още китайският император Шен-нунг отбелязва , че използва канелата като подправка и лекарство. Древните египтяни, елините и римляните също са включвали канелата в менюто си.
Учените са категорични, че канелата намалява нивото на кръвната захар при диабет. Същият ефект се постига и когато се слага канелена пръчка в чая. Те обясняват, че подправката може да е полезна и при профилактика на заболяването.
Канелата намалява значително нивото на мазнините и лошия холестерол. Може да се консумира при настинки, грипове, инфекции и гъбички. Тази подправка съдържа фибри и калций, които помагат при стомашно-чревни проблеми.
Канелата се използва и в козметиката. Включва се в състава на различни кремове и маски за лице. Действа добре при лечение на акне, екземи и редица кожни инфекции.
За отслабване:
За отслабване се ползва комбинация от мед и канела. В чаша топла вода се слага 1 ч.л. мед и ½ ч.л. канела. Течността се пие преди хранене сутрин и вечер преди лягане. Тя ускорява обмяната на веществата и помага при отслабване.
Подправката действа добре на хора, които са със студени крайници и онези, които страдат от различни видове артрити. Освен това канелата тонизира и е добър източник на енергия.
Все пак не прекалявайте с консумацията на тази подправка, тъй като съдържа веществото кумарин, което във високи дози може да е опасно за здравето.