Чувствителните зъби не обичат избелващите пасти
Ако зъбите ви изтръпват при допир с топли, студени, сладки и кисели храни и дори при вдишване на студен въздух, значи са чувствителни
Възможно е да изпитвате кратка, но остра болка – например след като сте яли плодове (особено цитрусови), миенето на зъбите се превръща в изпитание.
Кои са причините, които повишават чувствителността на зъбите? Често това е отдръпването на венците, в резултат на което се оголват зъбните корени. Може да е имате кариеси или да е изтънял емайлът, който защитава зъбите. Възможно е изтъняването да е предизвикано от избелване или от повишена консумация на киселинни храни и напитки. Безалкохолните газирани напитки и цитрусовите плодове са честа причина за ерозиране на емайла.
За да се предпазите от дискомфорта, който причиняват чувствителните зъби, поддържайте добра орална хигиена – ползвайте подходяща четка, движете я енергично, но без да натискате. Задължително употребявайте конци за почистване на труднодостъпните междузъбни пространства.
Пазарът предлага богат избор на пасти за чувствителни зъби. Активните им съставки са натриев флуорид и натриев нитрат. Разработени са и четки за чувствителни зъби. Обърнете внимание на хранителните си навици – силно киселинните храни са основният виновник за разтварянето на емайла и излагането на дентина на контакт с външната среда.
Консумацията на храна, която съдържа нишесте и захар, води до произвеждането на по-големи количества киселини. Затова след като сте хапнали сладкиш, изплакнете устата с вода около 1 минута или използвайте дъвка без захар.
Ако проблемът е по-сериозен, стоматологът може да ви препоръча коренова терапия или пък да запечата зъбите със специален дентален гел, пише вестник „Всичко за семейството“.