3 тенденции за супер здраве
Домашно производство
Тенденцията е от няколко години. Макар че, ако трябва да сме коректни, бабите ни правеха именно това – и компоти си затваряха, и сапун правеха, и чушките си сушеха. Ако едно време не са имали друг избор, то днес това е просто най-здравословният избор. Повечето продукти, закупени отвън, съдържат консерванти, твърде много сол, оцветители и всякакви други изкуствени вещества. По света и у нас модерните хора си правят сами от хляба през оцета до макароните. От няколко години добрите домакини оцветяват с естествени материали дори великденските си яйца.
Пълнозърнести ястия
Набират страхотна скорост, особено при закуските и в детските менюта. Вече много често ще срещате рецепти за пица с пълнозърнесто тесто, пълнозърнести сладкиши и др. Всички те съдържат много фибри, витамини, желязо, антиоксиданти. Доказано е, че при редовна консумация намаляват риска от инфаркт и сърдечносъдови заболявания, снижават и кръвната захар. Пълнозърнестите храни са и бичът на затлъстяването. Полезни, вкусни и страхотно засищащи! Освен това имат магичната особеност при комбинация с други храни да помагат за максималното извличане на полезното от другите храни.
Безглутенови продукти
Глутеновата алергия и непоносимост започват да се проявяват при множество хора, макар че симптомите са объркващи и не всеки разбира за това. Глутенът е специфичен протеин, който може да се открие в ечемика, пшеницата и ръжта. Затова не се учудвайте, че ще откривате все по-често етикет „не съдържа глутен”. Хората, които имат такъв проблем, трябва да заложат повече на картофи, царевица, киноа и ориза и да се откажат от хлебните изделия и пастата или да си ги произвеждат с безглутенови продукти, пише списание „За жената“.