Как да усетим силата и енергийността на храната? – продължение
Тъмнокосите луничави хора с големи изразителни очи (възможно е да са с жълт или зелен оттенък) се отнасят към топло-горещия тип
Те са склонни към напълняване, но лесно свалят килограми. Обикновено носът им в основата е тънък и е леко чип. За поддържане на баланса им е необходима неутрална или прохладна храна.
Хората с едро телосложение, с широки скули, светла кожа, сухи, обикновено светли коси са от студено-горещия тип. Храната с неутрална, топла и прохладна енергетика не им вреди, докато с горещата и студената трябва да внимават.
Така че, ако водите здравословен начин на живот, съвсем не е задължително да се храните само с „трева”.
Просто имайте предвид например, че говеждото, свинското и сельодката са подходящи за „топлите” и „студено-топлите” хора, овнешкото – за „студените”, а гъбите, раците и пшеницата – за „топло-горещите”.
Освен това китайските лечители съветват да се обръща внимание и на климата. Ясно е, че за жителите на Севера е необходима повече „топла” храна. В горещия климат са полезни сурови зеленчуци и плодове, особено тропически – енергията им е най-студена. А ако жителите от средните ширини в средата на януари ядат пъпеши и ананаси, те явно не мислят за съответствието на енергията на климата и енергията на храната и следователно – за здравето си.