Не е здравословно да се храним чак толкова здравословно
Допълнителна доза витамини в соковете за превенция на рака, калций в мюслите срещу остеопороза и какво ли не още
Разбира се, функционалната кухня не е нещо ново, но не се вижда краят на модерните изследвания. Има учени, които се занимават с проучване на чревната флора. Когато разберем кои бактерии какви точно задачи изпълняват, може да се стигне до революционни открития – например кисели млека, които помагат при алергии, защото балансират имунната система в червата.
До каква степен това е реално и полезно за хората? Много учени виждат тук потенциал за развитие на медицината. Други обаче не са съгласни със смесването на хранителни продукти с лекарствени средства. Такива смески, наречени нутрацевтични продукти, могат вече да се поръчват в интернет, например растителни вещества в капсули или на прах. Но не се препоръчва приемането им без предписание от лекар или съвет на фармацевт, тъй като указанията за дозировката им и описът на съдържащите се вещества невинаги са точни.
Модата в храненето не са включва нови неща, но и забранява други. Все повече хора проявяват алергия или непоносимост към храни и затова се увеличава предлагането на храни без глутени или лактоза. Трябва ли и хората, на които е позволено да ядат всичко, да купуват от храните, които са без определени съставки? Само ако са им вкусни, иначе няма медицинска причина.