Какво да ядем през ноември, за да не напълнеем?
Октомври е време на кореноплодите
Цвекло, моркови, целина, ряпа – тези продукти са вкусни и нискокалорийни, при това и много полезни. Съдържат различни витамини, така необходими за укрепването на имунитета в студеното време на годината. Предлагаме ви топ 10 на продуктите на месеца.
Цвекло
Този кореноплод е просто съкровищница от витамини, той съдържа витамин С, РР, от групата В, както и мед, фосфор, йод, желязо, калций, калий. Зеленчукът има 40 ккал на 100 грама, изчиства организма от токсини и предотвратява преждевременното стареене. Употребата на цвекло способства за профилактика на сърдечносъдови и онкологични заболявания. Може да се употребява сурово или варено.
Ряпа
Тя е звездата на месеца. Прясната ряпа (30 ккал на 100 г) съдържа каротин, витамините Е, РР, С и растителни белтъци. Употребата й подобрява състоянието на кожата, повишава имунитета и укрепва пикочополовата система.
Целина
Продукт с т.нар. отрицателна калорийност (само 13 ккал на 100 г), целината е превъзходен източник на витамин А, К, С, от групата В и бетакаротин, както и на много важни минерални вещества – калий, цинк, желязо и фосфор. Салатите и соковете от целина ефективно изчистват организма от токсини и са просто незаменими при заболявания на стомаха и пикочния мехур.
Карфиол
Задължителен за октомврийското меню. Съдържа само 30 ккал на 100 г, затова пък има много ценни аминокиселини и практически всички необходими за човека витамини. Нещо повече, нежните му съцветия са богати на растителен белтък и лесноусвоими фибри, затова се препоръчва на хора с проблеми в стомашно-чревния тракт, пише вестник „Феномен“.