Витамини според възрастта – как да ги изберем? – продължение
До 35 години особено важен е витамин Е
При мъжете той способства за нормалното производство на сперматозоиди, а при жените е необходим за зачеването и износването на плода. Освен това витамин Е е мощен антиоксидант. Ако всеки ден организмът получава достатъчно количество от него (10-25 мг), рискът от сърдечносъдови заболявания спада с 25-30%, а умствената работа се подобрява с над 30%. Добри източници на витамин Е са растителните масла – фъстъчено масло, соево олио, слънчогледови семена, листни зеленчуци. Витамин В9 (фолиева киселина) е много важен за нервната система и за развитието на детския мозък. Ако бременната жена не получава достатъчно количество, се повишава рискът от увреждания на мозъка или на гръбнака на бебето. При възрастните В9 участва в обмяната на аминокиселините, стимулира и регулира кръвообразуването. Най-добрите му източници са маруля, спанак, грах, магданоз, брюкселско зеле, броколи, месо, телешки и свински черен дроб. В 500 г зелена салата се съдържа необходимата дневна доза витамин В9. Под названието витамин В6 влизат три витамина, които имат огромно значение за обмяната на веществата. Този полезен микс понижава риска от инфаркт на миокарда, но за да получите максимална полза от него, трябва да е в комбинация с фолиева киселина. Добри източници са зърнените и бобовите храни, но при термична обработка витамин В6 се разрушава. Затова е най-добре да се приема със сурови плодове и зеленчуци -100 г банани съдържат 0,40 мг В6, пише вестник „Всичко за семейството“.