Всичко, което трябва да знаете за бъзака
Бъзакът е многогодишно растение, което е високо около 2 м. Стъблото е набраздено и с бяла сърцевина. Цветовете са събрани на върха на стъблото, а плодът е черен на цвят. Цъфти през месеците юни, юли и август.
Как се използва?
Използват се корените и плодовете. Плодът се бере през месец септември, когато е узрял. Суши се на сянка. Корените пък се вадят след узряването на семената – през октомври-ноември.
Къде расте?
Бъзакът се среща в горите, пътищата, нивята и буренясалите места до 2000 м надморска височина в цяла България.
Приложение:
Бъзакът се употребява при пресипнал глас, бронхит, възпаление на бъбреците, високо кръвно налягане и т.н.
Рецепта с бъзак при чревни колики:
Необходими съставки:
6-8 листа бъзак
300 мл вода
Начин на приготвяне:
Приготвя се отвара от листата на бъзака. Ситно нарязаната билка се вари 10 минути в 300 мл вода.
Чаят се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша.