Как да се възползваме пълноценно от карфиола?
Не се лишавайте от този превъзходен зеленчук
1 Избирайте по-малки глави, за да може да ги огледате хубаво да не са почернели, а и да ги измиете по-лесно. На цвят трябва да са кремави и да бъдат компактни. Ако имат богата зелена листна „опаковка”, е добре, защото са били по-хубаво предпазени. Не купувайте глави, по които са се появили малки цветчета
2 След като махнете листата и отрежете пънчето, потопете цялата глава в гореща вода със сол, за да паднат калта и мръсотиите. Изплакнете добре, най-хубаво розичка по розичка.
3 Не ползвайте метални съдове за карфиола, защото този зеленчук влиза в химична реакция с метала.
4 Като повечето зеленчуци най-полезен е суров, но ако все пак решите да го сготвите, за да запазите максимално полезните му съставки, пригответе го за няколко минути на пара.
Бърз вариант за салата е да разкъсате карфиола на розички, да го сложите на пара за пет минути, след това да го осолите, полеете със Зехтин и балсамов оцет, а може и лъжичка горчица. Всяка друга добавка е въпрос на вкус и въображение.
Суровият карфиол може да се съчетае с обикновено зеле и моркови, подправени с лимон, зехтин и малко чесън.
Предложете на децата здравословен чипс – накъсайте им една глава карфиол и им осолете най-нежните розички. Току-виж им харесали повече от вредния купешки чипс.
Загрейте в тиган малко олио и добавете наситнена една глава лук и следните подправки: кимион на Зърна, куркума, джинджифил и черен пипер. Добавете четвърт кайма и бъркайте, докато месото покафенее. След това добавете една консерва домати и 150 мл вода. Когато течността заври, сложете два картофа, нарязани на дребни кубчета, а към края на сготвянето им пуснете вътре и глава карфиол на розички.
Макар да не е най-здравословният вариант, е лесен и бърз за вечеря след тежък работен ден: паниран карфиол! Смесете розичките карфиол със следната панировка: 150 г брашно, 300 г тъмна бира, сол, куркума, черен пипер, кимион. Запържете и сервирайте с пресни зеленчуци и заливка от кисело мляко, тахан и копър, пише списание „За жената“.