Доктор Енджи Касабие: Картофите свалят лошия холестерол
Сладко може да се яде и през лятото, и през зимата, просто трябва да го приемаме в умерено количество
И винаги трябва да се пие вода преди и след него. Преди – за да свием стомаха, а след – за да измием прекрасния му вкус от устата си, защото ще искаме още от него. Добре е през зимата да се хапват и сезонни плодове – портокали, мандарини, ябълки, банан. Той съдържа витамин В6, който е полезен за паметта. От сезонните зеленчуци полезни са пресните: ряпа, моркови, броколи, зеле, но не и за хора с колит или проблеми с жлъчката. И още цвекло, спанак, тиквички. Много хора се страхуват от картофите и мислят, че не са полезни, но не е така. Доказано е даже, че при някои хора лошият холестерол се намалява, ако ядат печени или варени картофи.
Какво меню е подходящо за зимата?
За закуска може да приемете кисело мляко с овесени ядки или сурови ядки (орехи, бадеми) и мед. Да хапнете филия с шунка и кашкавал или със сьомга. Защо не и парче кекс. Ако станете рано, между закуската и обяда е добре да хапнете нещо малко – 2-3 хранителни фурми или 2 с.л. мед и няколко ядки. Ако нямате възможност да вземете готвено на обяд, изяжте един сандвич, но не гигантски. Веднъж в седмицата хапнете риба, друг ден червено месо и си оставете ден за постна храна или топла зеленчукова супа. Подобно като меню е и храненето за вечеря. Следобед може да вземете парче печена тиква, един банан, шепа ядки, половин десерт, малко парче кекс или сухар със сирене. Менюто трябва да се разнообразява, за да не липсва нищо на организма. В противен случай ще иска да си навакса и ще прекали, пише списание „За жената“.