5 факта за храненето, които трябва да знаем
Вегетарианството поддържа фигурата стройна
НЕ ВСЕКИ, КОИТО СЕ ОТКАЗВА ОТ МЕСОТО, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ПО-СЛАБ
Ако запечете зеленчуците с повече мазно сирене например, и те стават доста калорични. Много житни растения, семена, растителни масла, ядки и сладкиши също съдържат повече калории. Вегетарианците като цяло наистина са с по-ниско тегло според статистиката, но това се дължи на здравословния им начин на живот.
Трябва да пием по 3 л вода на ден
НЕ Е ВЯРНО!
Човек се нуждае от 35 до 40 мл течности на кг тегло. При жена с тегло 60 кг това прави между 2,1 и 2,4 л, и то не трябва всичките да се изпият като вода. В храната също се съдържат течности. Препоръчително е да се пият най-малко 1,5 л на ден – и то преди да ожаднеем. Жаждата е признак, че тялото страда от липса на вода. Важно е да знаем, че при температура, горещина, спорт и стрес се нуждаем от повече течности.
Плодовите сокове и плодовете са еднакво полезни
ДОНЯКЪДЕ Е ВЯРНО.
Ако ги приготвяте от прясно изцедени плодове и не прибавяте захар, наистина са почти толкова здравословни, колкото и една ябълка, един банан или няколко ягоди. Какво обаче им липсва? Баластните вещества, които са толкова полезни за доброто храносмилане. При портокалите и грейпфрутите освен това се губят ценните биовещества, съдържащи се в кожичките около месото на плода. При покупка на готови сокове внимавайте за съдържанието на захар, при някои е твърде високо.
От картофи се пълнее
ИЗОБЩО НЕ Е ВЯРНО
Те преди всичко засищат, а са и здравословни – съдържат много калий, витамин С, белтъчини и други жизненоважни хранителни вещества. Богати са и на баластни вещества, важни за храносмилането, и затова са идеалната гарнитура. Сварени или печени, те имат дори по-малко калории от ориз или спагети. Разбира се, ако ги пържим в много мазнина или ги направим на крокети, се превръщат в калорийни бомби. Може би оттук идва причината да ги смятат за храна, от която се пълнее.
Зехтинът е полезен за сърцето
ВЯРНО Е!
във всеки случай веществата, които предпазват от коронарни сърдечни болести, се съдържат предимно в натуралния зехтин, добит чрез щадящо пресоване. Изследователите намират в него голям процент полифеноли. Тези вторични растителни вещества повишават добрия холестерол (HDL) в кръвта и понижават лошия, който запушва артериите (LDL). В рафинираното олио се съдържат много по-малко от тези предпазващи вещества.