Колко е важно правилното хранене при висок холестерол
Високото ниво на холестерола само по себе си не е заболяване, но е сред основните причини, които водят до сърдечносъдови болести
Холестеролът представлява бяло мазно вещество, неразтворимо във вода. Когато е в по-големи количества, той се отлага по стените на артериите и образува плаки. Големите кръвоносни съдове постепенно се стесняват и втвърдяват (атеросклероза). Разкъсването на плаката може да доведе до образуване на съсирек, който да блокира кръвоснабдяването на сърцето (и на другите органи) и да предизвика инфаркт или мозъчен инсулт. Когато холестеролът е над нормата и е в съчетание с високо артериално налягане, инсулинова резистентност и затлъстяване, значително се увеличава опасността от развитие на сърдечносъдови заболявания, диабет и мозъчен инсулт.
Здравословно хранене. Контролирайте общото количество мазнини, особено животинските. Трябва да ограничите богатите на холестерол продукти – карантия, жълтък и млечни произведения с висока масленост. Предпочитайте храни с разтворими фибри – овесени трици и ядки, фасул, грах, оризови трици, ечемик, цитрусови плодове, ягоди, ябълки. Те намалят нивото на лошия холестерол в кръвта. Желателно е 1-2 пъти седмично на трапезата ви да има риба. Сьомгата, скумрията и херингата съдържат високо количество омега-3 мастни киселини, които спомагат за понижаване на вредните мазнини триглицериди. Соята може да вдигне добрия холестерол (HDL), предпазващ от сърдечни заболявания. Съединенията в соята, тнар. изофлавони, действат като човешки хормони и регулират нивото на мазното вещество. Умерено количество алкохол (едно питие дневно от 50 до 100 мл)
увеличава нивото на HDL. Но при високи нива на триглицериди алкохол не се препоръчва. Намалете захарта. По този начин ще понижите триглицеридите, които трябва да бъдат под 2 mmol/L, пише вестник „Всичко за семейството“.