Някои важни особености на храненето при проблемна щитовидна жлеза
Пълноценното хранене е своеобразен курс на лечение, който се отразява главно на хормоналния баланс
За да осигурите добро здраве на щитовидната си жлеза, не е необходимо да спазвате строги ограничения в менюто, а просто плавно да се настроите към здравословен режим. Постепенно намалете или се откажете напълно от сладките храни, газираните напитки, цигарите, алкохола, консервите, солта, силните подправки, кафето и сладоледа. Заменете месото с риба (консумирайте я поне 2-3 пъти седмично), яжте възможно най-много свежи плодове и зеленчуци. Не бъдете твърде строги към себе си – позволявайте си да нарушите режима веднъж седмично.
На първо място сред полезните за щитовидната жлеза храни са морските продукта – риба, морски дарове, водорасли. Веднага след тях се нареждат плодовете и зеленчуците (фурми, арония, френско грозде, ябълки, сливи, череши, краставици, червено цвекло, моркови, зеле, патладжани, чесън, лук, домати, спанак, маруля). На трето място са елдата и пшеницата. Следват ги протеиновите продукти – месо, мляко, сирене, извара, яйчен жълтък. Придържайте се към няколко лесни правила: не яжте, без да сте гладни; не преяждайте и сдъвквайте добре храната; хранете се разнообразно; не консумирайте твърде гореща или ледена храна; след хранене не се заемайте веднага с умствена или физическа дейност, тъй като за храносмилането е нужна енергия. За да съхраните йода в продуктите, е необходимо да готвите зеленчуците на пара в закрит съд. Освен това не довеждайте ястието до кипене, тъй като така месото губи 50% от йода, зеленчуците – 30%, а млякото – 25%. Използвайте йодирана сол за подправяне на готовите ястия. Съхранявайте плодовете и зеленчуците на сухо, тъмно и прохладно място.