Защо е вреден глутенът?
През последните години много се пише как правилно да захраним децата си
Съветват ни винаги да започнем с безглутенови храни. Много от нас обаче пропускат, че и на по-зряла възраст все повече хора имат проблем с усвояването на този протеин, който се състои от глиадин и глутенин, свързани с нишесте в ендосперма (твърдата обвивка) на някои житни и зърнени култури. Глутенът може да доведе до различни заболявания. Той силно алергизира стомашно-чревния тракт. Подуване, диария, запек са все признаци, които подминаваме с обяснението, че сме под стрес. А те ни подсказват друго. Глутенът влияе на усвояването на витамините. Може да предизвика кожни обриви, дори мигрена. Има сериозно отражение върху синтеза на хормоните и правилното функциониране на щитовидната жлеза и е една от предпоставките за все по-честите тиреоидни заболявания. Непоносимостта към глутен се нарича цьолиакия и се диагностицира с кръвни тестове. Независимо дали имате или не някои от симптомите, добре е да ограничите съществено приема на глутен, пише списание „За жената“