Кой е най-полезния плод?
Дребничкият касис е истински еликсир за здравето и дълголетието на човека
Това е изводът на британски учени. Оказало се, че той надминава всички подобни култури по броя на концентрация на намиращите се в него витамини, минерали и други полезни вещества. В касиса са открити способности да препятства възникването на ракови заболявания и болестта на Алцхаймер, да предпазва от болести на сърцето и съдовете и от диабет и за дълго да запазва остротата на зрението.
Според Дерек Стюарт от Шотландския аграрен институт изследването било проведено, за да се улеснят хората, които се объркват в морето от плодове, повечето от които са екзотични и чиито свойства не са така добре изучени. Освен касиса били изследвани също ябълки, кайсии, банани, вишни, грейпфрут, грозде, лимон, манго, пъпеш, портокали, маракуя, праскови, круши, нар, черни боровинки и горски ягоди. Учените открили, че колкото е по-тъмен или с наситено червен цвят плодът, толкова повече антиоксиданти съдържа, а те са извънредно полезни за здравето.
В това отношение касисът се оказал без конкуренция.
Полезните свойства на този плод са отдавна известни: неговите листа и плодове още през Средновековието се използвали за лечение на камъни в бъбреците, болести на черния дроб и дихателните пътища. Употребата на касис е извънредно полезна и при атеросклероза, пише вестник „Феномен“.