Да развенчаем митовете за ставните хрущяли
Доскоро остеоартритът погрешно бе възприеман като естествена последица от стареенето – неизбежен резултат от дългогодишното износване на ставите.
Но учените са направили някои открития, според които рушенето на хрущяла, водещо до остеоартрит, в никакъв случай не е неизбежно.
Смятан преди време за просто устроен и неактивен, хрущялът всъщност е жива тъкан. В него протичат непрекъснати метаболитни процеси и той постоянно се разрушава и обновява. Хранителната добавка хондроитин сулфат на практика го възстановява, като потиска разрушаващия го ензим. Сега се проучват и други препарати със същия ефект.
В едно изследване учени анализирали състава на хрущяла при възрастни хора с остеоартрит и при здрави и открили някои значителни различия. В сравнение с този на здравите хора, хрущялът при пациентите с остеоартрит съдържал повече вода (т. е. бил по-мек и по-неустойчив), имал по-високо ниво на разрушаващия го ензим и по-малки количества протеогликани – важните за еластичността на хрущяла молекули.
Хранителната добавка глюкозамин може да помогне на пациентите с остеоартрит и дори да предотврати заболяването, като набавя протеогликани.
Каква е разликата между здравата става и ставата с артрит:
При здравата става костите са покрити с гладък хрущял. Обграждащата ги ставна капсула има вътрешна обвивка, произвеждаща синовиална течност, която смазва ставните повърхности. При остеоартрита ставният хрущял е неравен и частично износен. Отчупени от него частици раздразват синовиалната мембрана. Тя се възпалява и уплътнява. Вследствие на увреждането на хрущяла се увеличава натискът върху костите в ставата, около ръбовете на които се образуват шипове или остеофити.
Какво са открили учените:
Търсейки главната причина за остеоартрита, учените пренасочват вниманието си от хрущяла към подлежащите кости. Според натрупаните доказателства промените в костния метаболизъм – балансираният процес на костен синтез и разграждане – вероятно са свързани с възникването на остеоартрит. „Всъщност хрущялът може да е невинен наблюдател на болестотворния процес, който е съсредоточен предимно в костите, а не в него”, твърди изследователят Пол Диеп от Факултета по социална медицина към Бристолския университет.
ФАКТ
При артрит стържещото усещане и звуци при движение в засегнатата става, носят научното наименование „крепитации”. При диагностициране на болестта лекарите опипват и преслушват съответната става за крепитации.
Какъв е подходящият хранителен режим при артритни заболявания и подагра?