Американски учени доказаха кой витамин предпазва от усложнения и фатален изход при опасния вирус
Наред с всички препоръки на Световната здравна организация за спазване на социална дистанция и добра хигиена, учените стигат все по-далеч в търсене на ефективно средство срещу коронавирус.
Учени от медицинския център към престижния Бостънски университет в САЩ стигнаха до извода, че адекватни количества на Витамин Д намаляват риска от усложнения и смърт при пациенти с Covid-19.
Още преди няколко месеца се появиха твърдения, че „слънчевият витамин“, както още се нарича Витамин Д, има благоприятен ефект срещу опасния вирус. Наред с предположенията и хипотезите, лекарите от университета в Бостън представиха доказателства, че понижените нива на Витамин Д в кръвта водят до по-неблагоприятен изход от заболяването.
При проведено проучване са изследвани кръвни проби от 235 пациенти, хоспитализирани с диагноза Covid-19. Пациентите, които били с достатъчна концентрация на Витамин Д (стойности на 25-хидроксивитамин Д поне 30 ng/ml), имали значително по-малък риск от нежелан клиничен изход, включително безсъзнание, хипоксия (недостатъчно снабдяване на клетките с кислород) и смърт. В допълнение, те имали и по-ниски стойности на възпалителния маркер C-реактивен протеин и по-високи стойности на лимфоцитите (вид имунни клетки, които подпомагат борбата с инфекциите). От всички резултати от изследването се установява, че вероятността от фатален изход от заболяването при пациентите с достатъчни нива на Витамин Д е 51,5% по-малък, сравнен с пациентите с дефицит.
„Изследването предоставя преки доказателства, че при достатъчното количество Витамин Д може да намалят усложненията, включително цитокиновата буря и в крайна сметка смърт от Covid-19”, категоричен е проф. Майкъл Холик, професор по медицина, физиология, биофизика и молекулярна медицина и един от най-големите световни специалисти, изучавали ползите в Витамин Д.
Проф. Холик скоро публикувал и друго проучване, което показва, че достатъчните нива на Витамин Д могат да намалят риска от заразяване с коронавирус с 54 %, както и вероятността от инфекция и с други вируси, които причиняват инфекция на горните дихателни пътища, включително грип. „Има големи притеснения, че комбинацията от грип и коронавирус може съществено да увеличи хоспитализациите и смъртта поради усложнения от тези вирусни инфекции“, казва именития специалист. Според проф. Холик, направените изследвания предоставят проста и ефективна стратегия и възможност за борба с коронавирус и намаляване нежеланите клинични изходи, включително изискването на респиратори, цитокинова буря и смърт. „Тъй като дефицита на Витамин Д e много широко разпространен при деца и възрастни навсякъде по света, особено през зимните месеци, препоръчително е за всички да взимат продукти Витамин Д, за да се намали риска от инфекция и усложнения от Covid-19”, препоръчва проф. Холик.
По-рано този месец учени от Медицинския университет в Чикаго също откриха връзка между дефицита на Витамин Д и вероятността от заразяване с коронавирус. Според изследването, проведено при 489 пациенти, се установява, че при пациентите, които имат дефицит на Витамин Д, вероятността да се заразят с коронавирус е два пъти по-висока.
Препоръки за прием на Витамин Д даде и проф. Кантарджиев, директорът на националния център по заразни и паразични болести. Наред с три полезни храни, които той споменава, като лещата, червените боровинки и шоколада, проф. Кантарджиев препоръчва и адекватен прием на Витамин Д.
Всички тези твърдения имат своето обяснение. Редица изследвания са провеждани за ползите от Витамин Д през годините. Безспорни са доказателствата за ефекта на витамина върху имунитета и регулиране на имунния отговор на организма спрямо патогените. Наред с необходимостта от Витамин Д за здрави кости, зъби и усвояване на калция, ниските нива на Витамин Д могат да доведат и до развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Всичко това прави от изключително важно значение поддържане на добри нива на Витамин Д в организма. Ако следваме препоръките на специалистите, освен с храната, трябва да осигурим на организма допълнителен прием на значимия витамин.