Солта е бяла отрова за хипертониците
Открият ли ви хипертония, първото, което ще ви посъветва лекарят, е да ограничите консумацията на сол
Всеизвестен факт е, че съдържащият се в готварската сол натриев хлорид има свойството да задържа водата в клетката, а това причинява повишаване на кръвното налягане в организма. На пазара се предлагат различни диуретични средства – лекарства, които спомагат отделянето на течности, но това не отменя изискването хипертониците да намалят употребата на сол.
Минималното количество сол, необходимо за нормалното функциониране на организма, е 2 г дневно, а оптималното – 6-7 г. Изследвания в национален мащаб показват, че българинът соли храната си двойно повече. Това е абсолютно недопустимо за страдащите от хипертония, заявява уважаваният диетолог доц. д-р Евгени Стойнев. Той дава ценни практически съвети как да се намали консумацията на сол.
Не поставяйте солницата на масата. Мнозина имат навика да солят яденето си, преди да са го опитали.
Намалете консумацията на пакетирани и консервирани храни, тъй като голяма част от солта е в тях. Става дума за полуфабрикати, колбаси, пушени меса, крекери, бързи закуски. Обезсолявайте сиренето, туршията и киселото зеле, като ги държите във вода, а маслините залейте с гореща вода.
Внимавайте с употребата на иначе несолени продукти, които обаче имат високо съдържание на натрий – яйца, пресни млечни продукти, ориз, газирани напитки, някои видове минерални води. В тази група спадат и хранителни добавки като бакпулвер, сода за хляб, натриев хидроксид, натриев сулфид и др.
През последните години на пазара се предлага диетична готварска сол, в която част от натриевия хлорид частично е заменен с калиев. На практика соленият вкус е запазен, но е намален с 1/3 вносът на натрий. Тази сол има специфика – тя трябва да се добавя към края на кулинарния процес, тъй като губи вкусовите си качества при продължителна термична обработка.
Променете хранителните си навици. При повишена консумация на сол чувствителността на вкусовите рецептори намалява и се появява необходимост от още по-голямо количество сол, за да се усети солен вкус. Привикването към нормален прием става постепенно. Всеки ден по малко ограничавайте солта. Яжте повече пресни плодове, зеленчуци, свежи подправки, зърнени храни, пише вестник „Всичко за семейството“.