Знаете ли, че съществуват два вида обоняние?
Процесът на подушване протича по два начина.
Освен типа обоняние, който възниква, когато помиришете нещо, учените са открили, че се активира втори тип обоняние, когато се храните, при което ароматите на храната преминават през носоглътката и достигат рецепторите за мирис в горната част на носната кухина. Този тип обоняние отговаря отчасти за връзката между усещанията за вкус и мирис. Ако разполагахме само с вкусови луковици, те биха се затруднили да различат настъргана ябълка от лук. (При подобен тест и двете храни се настъргват, така че да имат сходна консистенция.) Но при смесването на ябълката или лука със слюнката в устата се освобождават молекули на миризмата, които преминават от задната част на гърлото
към носната кухина, където въз основа на спомени храната се идентифицира правилно. Този тип обоняние позволява да оценим пълния вкус. Запушете носа си, преди да хапнете нещо сладко. След няколко секунди пуснете носа – това, което изпитвате, е разликата между вкус и аромат. Двата вида обоняние – ортоназално и ретроназално – са необичайно различни.
Помирисването през носа не дава никакво усещане за вкус, докато ретроназалното обоняние се изостря, когато започнете да се храните. Двата процеса се усещат по доста различен начин – помислете например за разликите между миризмата на зряло сирене в стаята от разстояние и вкуса, който усещате при консумация.
РАЗДВИЖЕТЕ ХРАНОСМИЛАТЕЛНИТЕ СОКОВЕ
Дори преди да седнете да се храните, носът – чрез ортоназалното обоняние – стартира процеса за храносмилане. Усещате аромата на храна, която очаквате с нетърпение, и това предизвиква отделяне на слюнка като подготовка за разграждане на скорбялата от организма.