Витамин D пази от грип
Този жизненоважен витамин не ни достига през студените месеци, когато рядко имаме възможност да се излагаме на слънце
Не бива да допускаме обаче да стигаме до дефицит, защото ползите му за здравето ни са огромни.
В миналото се смяташе, че този витамин е необходим единствено за усвояването на калция и за здравината на костите ни, което не е малко, но всъщност се оказва само малка част от полезните свойства на вълшебния D.
Днес учените са доказали, че той има благоприятен ефект върху почти всички органи в човешкото тяло:
•СПОРЕД НАЙ-НОВИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ влияе върху големината на мускулите и способността им да се свиват.
• ПРОУЧВАНЕСРЕД АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ ПЪК ДОКАЗВА, че тези, които приемат достатъчно витамин D, са по-малко застрашени от всякакви възпалителни болести на нервната система.
• ДОКАЗАНО Е, че при прием на витамин D се намалява рискът от грип, пневмония и други дихателни възпаления. Причината е, че стимулира синтеза на антимикробните пептиди – истински антибиотици, които тялото ни само произвежда.
• ДОРИ СЕ ТВЪРДИ, че редовният прием на витамин D и калций намалява риска от рак на стомаха, гърдата, яйчниците, простатата, панкреаса, белите дробове и дори на кожата.
КОГАТО НЯМА СЛЪНЦЕ – РИБА
90% от витамин D се образуват от нашата кожа при излагане на слънце. Смята се, че 15-20 минути на ден слънчеви бани, и то дори само при излагане на лицето, шията и ръцете, са напълно достатъчни за набавянето на необходимата дневна доза. Разбира се, през дългите мрачни зимни месеци това понякога е невъзможно. Затова се запасете с този витамин чрез храната. Най-богати са сьомгата, херингата, сардините и яйцата, пише списание „За жената“.