Полезни съвети за яйцата
Ако искате омлетът ви да е по-лек, добавете няколко белтъка към целите яйца, които използвате.
Как да ги белим
Ако преди да сварите яйцата, направите малка дупчица в черупката, ще ви е по-лесно да ги обелите след това. Вземете карфица и направете дупка, не по-дълбока от 1 см, откъм „дупето“ на яйцето. Така ще вкарате достатъчно въздух, който да пробие спойката между мембраната на черупката и белтъка.
Този съвет е особено полезен, ако трябва да запазите формата на яйцата, например за да ги нарежете за украса, или ако искате да ги напълните със салата и да ги сервирате като предястие.
Замразете белтъците поотделно
Колко пъти сте готвили по рецепта и сте използвали само жълтъците, а белтъците сте съхранявали в някой съд в хладилника? И когато искате да ги употребите, не можете да се сетите колко белтъка има общо и от колко време ги държите в хладилника. Има по-добър начин да запазите белтъците по-дълго. Сипете всеки отделен белтък в едно от отделенията на добре почистена формичка за лед и ги замразете. После прехвърлете замразените белтъчни кубчета в прозрачен найлонов плик, запечатайте го, сложете му дата и го оставете във фризера. Така ще знаете точно колко белтъка имате и откога ги пазите. Преди да ги използвате, оставете да се размразят в хладилника една нощ. Ако искате омлетът ви да е по-лек, добавете няколко белтъка към целите яйца, които използвате. Замразените белтъци са идеални за приготвяне на глазури, макар че като ги разбивате, няма да бухнат толкова, колкото пресните.
Затоплете, преди да разбиете
Белтъците и жълтъците се отделят по-лесно, когато яйцата са охладени. Но ако ще разбивате белтъците до сгъстяване за глазура или мус, например, ще увеличите количеството на разбития крем, ако преди това ги оставите на стайна температура 30 минути.