Как да попълните запасите си с белтъчини?
Преразгледайте храненето си
Може да ви се струва, че ядете много месо, но тези продукти съдържат малко количество качествен хранителен белтък. Към т.нар. месии продукти се отнасят колбаси, кренвирши, полуфабрикати с „месо”, в които ролята на месо играят соеви белтъци и ароматизатори. Можете да разнообразявате менюто
си с подобни храни, но не и да ги превръщате в основен източник на белтъчини.
Избирайте постни видове месо и немазна риба
Мазнините пречат на пълноценното усвояване на белтъчините. Най-мазни са сьомгата, сомът, гъската, патицата, черен дроб от треска, свински и говежди гърди. Най-добри източници на белтъчини са кокоше месо без кожата, говеждо, заешко, пуешко, яйца. За разнообразие използвайте растителни белтъчини във вид на бобови, ядки.
Най-полезни методи на приготвяне на месо са печеното във фолио, на грил, на шиш, приготвянето на пара, задушаването. Пърженето е най-вредно. 3. Яжте белтъка отделно
Белтъчната храна трябва да се употребява отделно от картофите, брашната и без хляб, тъй като в такъв случай се усвоява зле. Най-добре е да се комбинира месото със зеленчуци – пресни или задушени. Употребявайте белтъчната храна до 18 часа, тъй като преработката й през нощта е затруднена.
Не претоварвайте организма си с белтъчини, тъй като излишъкът води до процеси на гниене в червата и интоксикации с продуктите на метаболизма, запек и чувство на тежест в стомаха, пише вестник „Феномен“.