Начало/За добро кръвооросяване и концентрация/Фосфатидилсерин – за нервната система, мозъка, паметта, съединителната тъкан, 30 капсули

Фосфатидилсерин – за нервната система, мозъка, паметта, съединителната тъкан, 30 капсули

In Stock

23.90 лв.

Количество:
Безплатна доставка при поръчка над 39,89 лв.

Супер продукт от Португалския бранд Naturmil! Стимулиране на когнитивната функция, по-добра памет и концентрация! Подкрепа за съединителната тъкан, заздравяване на кожата, косата и ноктите!

Открийте баланса между умственото и физическото здраве с комбинацията от фосфатидилсерин, цинк и витамин В6!

Основни ползи от приема на Фосфатидилсерин (Phosphatidylserine)

  • Подпомага когнитивната функция, като подобрява паметта, концентрацията и умствената издръжливост.
  • Стимулира мозъчната активност и подпомага нервната система, като подобрява комуникацията между нервните клетки.
  • Намалява умствената умора и стреса, осигурявайки по-голяма яснота и фокус.
  • Подобрява здравето на кожата, като подпомага еластичността и хидратацията й.
  • Укрепва косата, като намалява косопада и подпомага здравината на косъма.
  • Грижи се за ноктите, като ги прави по-здрави и по-устойчиви на чупене.
  • Подобрява здравето на съединителната тъкан, включително ставите, хрущялите и сухожилията, като осигурява подкрепа за тяхната здравина и еластичност.
  • Предпазва съединителната тъкан от дегенерация, като намалява възпаленията и подпомага възстановяването на увредените тъкани.
  • Укрепва имунната система, като помага на тялото да се бори с инфекции чрез подкрепа от цинка и витамин В6.
  • Осигурява антиоксидантна защита, която предпазва клетките от оксидативен стрес и забавя процесите на стареене.
  • Намалява риска от когнитивен спад и помага за поддържане на мозъчната функция с напредване на възрастта.
  • Поддържа емоционалния баланс, като помага за справяне с ежедневния стрес.

Съдържание на 1 капсула

Всяка капсула Фосфатидилсерин (Phosphatidylserine) съдържа: соев лецитин от семена на соя (Glycine max) – 200 мг, от които 20 % (40 мг) чист фосфатидилсерин; Цинк (Цинков оксид) – 10, 0 мг; Витамин В6 (Пиридоксин хидрохлорид) – 1,4 мг.

Синергия на съставките

Трите съставки във Фосфатидилсерин – фосфатидилсерин, цинк и витамин В6, действат синергично, като взаимно усилват ефектите си и осигуряват цялостна подкрепа на организма. Всяка от тях играе уникална роля в поддържането на ключови физиологични функции, като заедно създават комплексна система за подкрепа на мозъка, нервната система и съединителната тъкан.

Фосфатидилсерин е основен компонент на клетъчните мембрани, като най-високата му концентрация се наблюдава в нервните клетки (невроните). Той е от съществено значение за поддържане на клетъчната хомеостаза и за ефективната комуникация между невроните, известна като синаптична пластичност. Този механизъм е ключов за процеси като паметта и ученето. Чрез подпомагане на обмена на информация между нервните клетки, фосфатидилсеринът повишава когнитивната издръжливост и способността за адаптация на мозъка в условия на стрес или интензивно умствено натоварване. Тази функция се допълва от цинка и витамин В6, които са отговорни за невротрансмитерната активност и антиоксидантната защита.

Цинкът, който играе роля в над 300 ензимни реакции в организма, е от ключово значение за здравето на нервната система и когнитивните процеси. Той е необходим за синтеза и активирането на важни невротрансмитери като серотонин и допамин, които са критични за регулацията на настроението и когнитивната функция. Освен това, цинкът предпазва нервните клетки от оксидативен стрес, намалявайки уврежданията, причинени от свободните радикали, които могат да доведат до когнитивен спад с възрастта. В комбинация с фосфатидилсерин, цинкът не само подпомага нормалната функция на мозъка, но също така засилва регенерацията на клетките в нервната система.

Витамин В6 е изключително важен за метаболизма на аминокиселините, което е ключово за синтеза на невротрансмитери като серотонин и GABA. Тези невротрансмитери имат важно значение за регулацията на емоциите, когнитивните процеси и устойчивостта на стрес. Витамин В6 също така играе важна роля в синтеза на хемоглобин, което осигурява адекватно снабдяване с кислород на мозъка и останалите тъкани. Този синтез допълва действието на фосфатидилсерина, който подобрява мембранната течливост и улеснява транспорта на вещества във и извън клетките. В комбинация с цинк, витамин В6 подпомага регенерацията на клетките и намалява възпалителните процеси в тялото, включително тези, които засягат съединителната тъкан.

Синергичното действие на тези три съставки осигурява цялостна подкрепа за когнитивното и физическото здраве. Фосфатидилсеринът директно подпомага мозъчната функция, докато цинкът и витамин В6 подсилват защитните механизми на тялото и допринасят за здравината на съединителната тъкан, кожата, косата и ноктите. Тази взаимовръзка между съставките позволява на организма да се справя по-ефективно с ежедневния стрес, умората и дегенеративните процеси.

В какви случаи се препоръчва прием

  • При умствена умора, намалена концентрация и затруднена памет.
  • По време на интензивна умствена активност като подготовка за изпити, важни проекти или професионални предизвикателства.
  • При състояние на когнитивен спад, свързано с напредване на възрастта, за поддържане на умствената острота.
  • По време на периоди на силен стрес, които водят до нарушения в концентрацията и умствената издръжливост.
  • При физическо изтощение или възстановяване след травми, за укрепване на съединителната тъкан.
  • При състояние на влошено здраве на косата, кожата и ноктите, за подобряване на тяхното състояние.
  • По време на възстановяване от интензивни физически натоварвания, когато е необходимо да се поддържа здравето на ставите и съединителната тъкан.
  • При периоди на хормонален дисбаланс, които водят до промени в настроението и умствената функция.

Как действат съставките

Фосфатидилсерин

Фосфатидилсерин е фосфолипид, който е основен компонент на клетъчните мембрани, особено в нервните клетки (неврони). Той е ключов за поддържането на целостта и функционалността на мембраните и играе важна роля в процесите на междуклетъчна комуникация. В човешкото тяло той се среща в най-голяма концентрация в мозъка, където е отговорен за правилната функция на синапсите – структури, които осъществяват комуникацията между невроните.

Фосфатидилсеринът може да се извлича от различни природни източници, като най-често се използва соев лецитин. Съвременните технологии позволяват извличането на фосфатидилсерин от семената на соята, което го прави изключително устойчив и лесно достъпен източник на този важен фосфолипид.

Роля в мозъка и нервната система

Фосфатидилсеринът играе централна роля за когнитивното здраве и е един от най-проучваните фосфолипиди във връзка с мозъчната функция. Той е основен компонент на клетъчните мембрани на невроните, като поддържа тяхната течливост, структура и функционалност. Това е важно за оптималния транспорт на вещества във и извън клетките, както и за правилното функциониране на йонните канали.

Механизъм на действие:

  • Подобряване на синаптичната пластичност

Фосфатидилсеринът насърчава комуникацията между невроните, като повишава синаптичната пластичност, която е ключова за процесите на учене и памет. Синаптичната пластичност се отнася до способността на синапсите да усилват или отслабват своята ефективност, в отговор на активност, и е свързана с дълготрайните изменения в мозъка, необходими за запаметяване и възстановяване на информация.

  • Регулация на апоптозата

Фосфатидилсеринът играе също така ключова роля в процеса на апоптоза. При здравите клетки той се намира на вътрешната страна на клетъчната мембрана, но при апоптоза мигрира на външната страна, което сигнализира на макрофагите да елиминират увредените клетки. Това регулира елиминирането на стари или увредени неврони и подпомага нормалната невронална функция.

  • Регулиране на нивата на невротрансмитери

Фосфатидилсеринът участва в регулацията на важни невротрансмитери като ацетилхолин и допамин, които играят ключова роля в когнитивните процеси и настроението. Той подпомага поддържането на баланса на тези невротрансмитери и е доказано, че намалява умствената умора и подобрява паметта и концентрацията.

  • Защита на невроните от оксидативен стрес

Фосфатидилсеринът има антиоксидантни свойства, като предпазва клетките от увреждане, причинено от оксидативен стрес – процес, който се свързва с невродегенеративни състояния.

Роля в съединителната тъкан, кожата, косата и ноктите

Фосфатидилсеринът има важна роля не само за нервната система, но и за поддържането на здравето на съединителната тъкан, кожата, косата и ноктите. Той спомага за правилната функция на клетъчните мембрани в епителните и съединителните клетки, като подобрява тяхната устойчивост и регенерация.

Фосфатидилсеринът подпомага производството на колаген – основен структурен белтък в съединителната тъкан, който е необходим за здравината и еластичността на кожата и ставите. Той е отговорен и за поддържане на целостта и стабилността на клетъчните мембрани в съединителните тъкани, като предотвратява преждевременното им стареене и разграждане. Това е от особено значение за здравината на кожата, косата и ноктите.

Този липид притежава и антиоксидантни свойства, които помагат на клетките в кожата, косата и съединителната тъкан да се защитят от свободни радикали и други увреждащи фактори. Така спомага за поддържането на здравата структура на тези тъкани.

Цинк

Цинкът е есенциален микроелемент, който играе решаваща роля в различни биохимични процеси в човешкия организъм, включително за здравето на мозъка, нервната система и съединителната тъкан. Той е вторият най-разпространен микроелемент в тялото след желязото и е от съществено значение за функциите на имунната система, клетъчния растеж и невроналната комуникация.

Цинкът се среща в малки количества в различни храни и може да бъде набавен чрез хранителни добавки, като например цинков глюконат, който има висока бионаличност. В тази формула цинкът играе ключова роля за невроналната функция, антиоксидантната защита и поддържането на здрава съединителна тъкан.

Роля за мозъка и нервната система

Цинкът е важен за поддържането на когнитивната функция и играе роля в невроналната пластичност и регулацията на невротрансмитерите.

  • Модулиране на невротрансмитерите

Цинкът е ключов за синтеза и активирането на важни невротрансмитери като серотонин, допамин и глутамат, които са критични за регулирането на настроението, емоциите и когнитивната функция. Той също така участва в освобождаването на невротрансмитери, като по този начин подпомага комуникацията между невроните и повишава ефективността на невроналните връзки.

  • Невропротективни свойства

Цинкът притежава антиоксидантни свойства, които предпазват невроните от оксидативен стрес и възпаления, причинени от свободни радикали. Това е особено важно за защитата на мозъчните клетки при условия на хроничен стрес и умствено напрежение.

  • Регулация на когнитивната функция и паметта

Няколко изследвания показват, че дефицитът на цинк може да доведе до когнитивен спад и влошаване на паметта. Цинкът е важен за поддържане на здравето на хипокампуса, който е основен регион на мозъка, отговорен за дълготрайната памет и ученето.

Роля за съединителната тъкан, кожата, косата и ноктите

Цинкът е основен фактор за синтеза на колаген – протеин, който е отговорен за структурата и еластичността на кожата, съединителната тъкан и ставите. Това го прави ключов елемент за предотвратяване на стареенето на кожата и за поддържане на здрави стави.

Цинкът е и мощен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане, причинено от свободни радикали. Това е от особено значение за поддържането на здравината на клетъчните мембрани в кожата и съединителната тъкан, като предотвратява преждевременното стареене и разграждане на тъканите. Също така играе важна роля в процесите на клетъчно делене и регенерация, което го прави ключов за възстановяването на клетките в кожата, косата и ноктите. Той подпомага нормалната регенерация на епителната тъкан, която е критична за поддържане на здрава кожа и коса.

Витамин В6 (Пиридоксин)

Витамин В6 (пиридоксин) е водоразтворим витамин, който участва в множество ензимни реакции в човешкото тяло, включително за метаболизма на аминокиселини, синтеза на невротрансмитери и регулирането на хормоните. Той е незаменим за здравето на нервната система и съединителната тъкан.

Роля за мозъка и нервната система

Витамин В6 играе решаваща роля в поддържането на нормалната функция на мозъка и нервната система, като регулира производството на невротрансмитери и осигурява енергийния метаболизъм на клетките.

Механизъм на действие:

  • Синтез на невротрансмитери

Витамин В6 е необходим за синтеза на важни невротрансмитери като серотонин, допамин и GABA. Тези невротрансмитери играят ключова роля в регулацията на настроението, емоциите и когнитивната функция. Серотонинът е важен за настроението и спокойствието, докато GABA действа като инхибиторен невротрансмитер, който успокоява нервната система.

  • Подобряване на когнитивната функция

Витамин В6 подпомага когнитивните функции чрез участие в метаболизма на хомоцистеина – аминокиселина, която, когато е във високи нива, може да причини увреждания на нервните клетки. Витамин В6 поддържа нормалните нива на хомоцистеин и така предпазва мозъка от когнитивни увреждания.

  • Регулация на настроението и емоциите

Витамин В6 участва в регулирането на хормони, свързани с настроението и емоциите, като подпомага производството на серотонин и допамин. Той може да намали стреса и да подобри емоционалното състояние, което е особено важно при състояния на стрес или когнитивен спад.

Роля за съединителната тъкан, кожата, косата и ноктите

Витамин В6 играе ключова роля в поддържането на здравето на съединителната тъкан, кожата, косата и ноктите чрез участие в метаболизма на протеини и клетъчната регенерация. Витамин В6 участва в синтеза на аминокиселини, които са необходими за производството на колаген – основен структурен компонент на кожата и съединителната тъкан. Колагенът е важен за еластичността и здравината на кожата и ставите, както и за регенерацията на клетките. Витамин В6 участва и в метаболизма на мазнини и протеини, което е важно за поддържането на здрава кожа и коса. Той подпомага синтеза на кератин, ключов структурен протеин в косата и ноктите, което допринася за тяхната здравина.

Начин на употреба и дозировка:

Препоръчва се прием от 1 капсула дневно.

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Фосфатидилсерин – за нервната система, мозъка, паметта, съединителната тъкан, 30 капсули”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to Top