Какво да ядем при безглутенова диета?
Поне веднъж на 6 месеца пробвайте безглутенова диета
В неограничени количества
• Зеленчуци (без картофи и царевица) – включително гъби, подправки и тикви.
• Сурови ядки и семена.
• Мазнини – зехтин, орехи, авокадо, кокосови орехи, какаово масло, сусам.
• Месо и яйца – за предпочитане от свободни животни, риба и морски дарове.
• Сирена.
• Подправки без захар и брашно: горчица, хрян, майонеза, оцет.
• Ленено семе, маслини, какао на прах.
В ограничени количества
• Млечни продукти без сирена: мляко, извара, масло.
• Плодове – най-добрите са боровинки, малини, къпини, ягоди, вишни. Бъдете предпазливи с прекалено сладките като грозде, смокини, ананас, банани. Избягвайте сушени плодове.
• Царевица (да не се бърка с царевично брашно или нишесте, които трябва да се избягват).
• Плодови сокове.
• Зърнени култури без глутен: киноа, просо, сорго, елда, ориз (кафяв и бял), овес и див ориз.
• Бобови растения: боб, леща, леблебия, картофи.
• Соеви продукти.
Рядко или никога
• Пшенични продукти: хляб, макарони, сладкиши, зърнени закуски, ръж, булгур, ечемик.
• Вредни мазнини, използвани при пържене: хидрогенирани, полиненаситени (особено царевично, слънчогледово, гроздово, соево олио).
• Храни без глутен, особено произведени от царевично, оризово или картофено нишесте. Те са генномодифицирани.
• Пържени храни.
• Подсладители, богати на фруктоза: мед, кленов сироп, захароза, пише вестник „Всичко за семейството“.