Изкуствени захарозаместители – хем безвкусни, хем опасни
Желаещите да свалят наднормените килограми са опитват да понижат броя на калориите в менюто си по всички възможни начини, като понякога не отчитат рисковете за здравето си
ЗАХАРИНЪТ е по-сладък от захарта с около 300 пъти и е един от първите й заместители. В момента той е забранен в САЩ, Канада и ЕС, тъй като създава риск от развитие на рак и обостря образуването на камъни в жлъчката. Освен това е категорично противопоказен при бременност.
ЦИКЛАДАТЪТ е изобретен преди повече от 70 години, а сладостта му е по-силна от тази на захарта 40 пъти. Категорично е противопоказен за бременни и деца и има съмнения, че предизвиква бъбречна недостатъчност. Във Франция, САЩ и Великобритания е забранен още от 1969 г.
АЦЕСУЛФАМ – 200 пъти по-сладък от захарта. Често го добавят в сладоледа, бонбоните, газираните напитки. Съдържа метилов спирт, който влияе негативно на сърдечносъдовата и на нервната система и може да предизвика привикване. Забранен е в САЩ, пише списание „За жената“.