Какви витамини да пием след 35 години?
На 35-45 години се появяват първите здравословни проблеми и първите бръчки
Затова трябва да прибавите още витамини. Витамин А (ретинол и бета каротин) е незаменим за доброто зрение и за нормалното състояние на косата, кожата и ноктите, повишава активността на имунните клетки. Ретинолът се съдържа в рибеното масло, черния дроб, яйцата, млякото, а бета каротинът – в морковите, кайсиите, тиквата, спанака. Витамин С (аскорбинова киселина) повишава нивото на добрия холестерол и понижава лошия, укрепва стените на кръвоносните съдове, стимулира имунитета. Достатъчното му количество подобрява производството на колагенови влакна, в резултат на което се забавя образуването на бръчки. Съдържа се в цитруси, люти чушки, шипки, коприва, спанак. Витамин В12 усилва ефекта на витамин С и участва в обмяната на веществата. Онези, които получават достатъчно витамин В12, нямат проблеми с паметта и концентрацията. Негови източници са черен дроб, месо, мляко.
След 45 витамин D е нужен за усвояването на калция, който укрепва костите. Достатъчното му количество понижава риска от онкологични и сърдечносъдови заболявания. Той се синтезира под действието на слънчевите лъчи и се съдържа в рибеното масло и в яйчения жълтък. Витамин К е нужен за нормалното съсирване на кръвта и за минерализацията на костите и зъбите. Усвоява се трудно, затова трябва да се яде повече спанак, черен дроб и телешко. Витамин ВЗ увеличава способността на имунната система да се бори с бактериални инфекции. Съдържа се в месото и зърнените храни, пише вестник „Всичко за семейството“.