Чак толкова лош ли е лошият холестерол?
Наскоро бяха открити два подвида на LDL. Първият е малък и плътен и се натрупва по стените на съдовете
Той докарва болести на сърцето. Той е „лошият”, но само над определени нива. В тялото няма хормони, липопротеини, ензими и пр., които да са лоши. Има само лоши нива от тях. Вторият вид е лек и плаващ (или голям LDL). Той не се закача по съдовете и не докарва болести.
Наситените мазнини само леко покачват нивата на големия LDL, но не на малкия и плътния и не могат да навредят. Според изследванията при 25 % от хората приемът на повече холестерол с малко покачва нивата на LDL. Но покачва и нивата на HDL и запазва съотношението им (което е по-важно). Така не повишава риска.
Кой пося заблудата
Години наред ни плашат с лъжи от типа: „Хранете се с бедни на холестерол храни и ще живеете дълго. Убеждават, че холестеролът запушва артериите и ако прекалявате с него, ще получите инфаркт. При такива заплахи хората ограничават холестерола, но инфарктите не намаляват, даже напротив. Митът за вредата от холестерола се заражда заради налагането на пазара на „здравословния” маргарин и на лекарства за справяне с високия холестерол.