Какво е ликопен и какви са неговите свойства?
Ликопенът се съдържа в много плодове и зеленчуци като най-богат източник са доматите. Ликопенът придава характерния ярко червен цвят на зеленчука. Ликопенът е подложен на множество тестове и клинични изследвания. Установено е, че ликопенът има благоприятен ефект върху очите, тъканите, простатата и сърдечно-съдовата система. Провеждат се медицински тестове, които следят ползите от ликопена срещу симптомите на рак, множествена склероза и наследствени сърдечно-съдови заболявания. Ликопенът и лутеинът(друг каротеноид) доказано заздравяват ретината, а в по-големи дози имат нервно-закрепваща функция. Освен тези симптоми, ликопенът се използва широко при епидемиологични заболявани и състояния като диабет.Представлява червен, мастно-разтворим пигмент, който оцветява не само растения, а и различни микроорганизми. В микроорганизмите ликопенът има функцията на светлино-събиращ агент. Освен това служи като средство за защита срещу ултравиолетова радиация. В един средно голям домат се съдържа 31 мкг ликопен. Интересен факт е, че ликопенът от термично преработени домати е в пъти по-биоусвоим от суровия. Ликопенът се синтезира в растения и микроорганизми, но не и в животните. Ликопенът представлява каротеноид, при който липсва провитаминна активност, която е характерна за повечето плодове и зеленчуци. Ликопенът е ненаситен каротеноид с отворена структурна верига, изомер на бета-каротена. Характерно за ликопена е, че е най-дълговерижния каротеноид. Изграден е от 11 свързани и 2 отворени двойни връзки, който го прави изключително устойчив на пряка слънчева светлина и високи температури. Поради изобилстващите двойни връзки в структурата на ликопена, са открити 1056 изомера, но само 4 са натурално съществуващи в природата.
Въпреки многобройните изследвания, механизмът на абсорбация на ликопена не е доказан с точност. Приет в натуралната си форма(сурови домати), бива усвоен в много малка степен. Термичната обработка на доматите активира изомерите в ликопени, правейки субстанцията по-усвоима. Понеже ликопенът е мастно-разтворимо вещество е препоръчително да се приема с мазнини, за да бъде усвоен по-оптимално от тъканите. Проведено е изследване, в което хора приемат доматен сок с мазнини. Резултатът е увеличаване на серумния ликопен 24-28 часа след прием. Ликопенът се съдържа в лидите, които изграждат мицелите в тънките черва. Тези мицели се формират от хранителни мазнини, които се натрупват в организма. Тяхната функция е транспортиране на ликопена чрез хидрофобен процес, който отвежда ликопена до кръвната плазма. Транспортът е пасивен и поради тази причина не се губи енергия и не се нарушава структурата на ликопена.
Катаракта или „старческо перде“ е мулти-факторно заболяване. Факторите за заболяването са: осмотичен стрес, съпътстван от намален антиоксидантет отговор на тялото срещу свободните радикали. Епидемиологично изследване доказва, че приемът на антиоксиданти чрез храната намалява прогресивното развитие на катаракта и макуларни дегенеративни процеси свързани със стареенето. Ликопенът доказано благоприядства за здравето на ретината и ретиналния пигмент епителиум.