Новите стари суперхрани, които пазят здравето и красотата
Сусам
Много богат на мед, калций и магнезий. Полезен за артрита, еластичността на кръвоносните съдове, костите и ставите. Намалява високото кръвно, помага при безсъние, предпазва от рак, ПМС, остеопороза, мигрена. Високо съдържание на витамините от В-групата, омега-3 и омега-6. Консумира се по много начини – директно върху салата, в млечна закуска, хляб, като сусамов тахан, сусамово олио и др.
Спирулина
„Протеиновата кралица” е водорасло с огромна концентрация на белтъчини. То е мощен антиоксидант, елиминира тежките метали и радиацията. Притежава 50 пъти повече желязо от спанака и 25 пъти повече калций от млякото, но не само това – доставя витамин А в огромни количества. Препоръчва се суров прием – в сок, сос или директно върху салатата.
Годжи бери
10-40 г от тях на ден ни осигуряват повече витамин С от портокалите, повече бета каротин от морковите и повече желязо от месото. Те са естествен антиоксидант, съдържат 18 вида аминокиселини, 6 основни витамина и калий. Грижат се за имунната ни система, добрия тонус, кожата, черния дроб, сърдечната дейност. Консумират се директно, в мюсли, като съставка на десерт и др.
Киноа
„Майката на житата” съдържа всички 8 аминокиселини. Антиоксидант е, съдържа подсилващи имунитета минерали, огромно количество фибри, желязо, магнезий и др. Тя е идеалната храна 3а постещите и 3а вегетарианците. Най-полезна е да се консумира покълнала, но може да бъде и сварена (вместо ориз например), пише списание „За жената“.