3 полезни есенни помощници на имунната система
Хапвайте тези полезни плодове сега и няма да боледувате цяла зима
Червени боровинки
Червените боровинки (26 ккал на 100 г) са един от най-полезните есенни продукти. Те са активен антиоксидант -предпазват организма от вредното влияние на свободните радикали и защитават от стареене. Богати са на вит. С и калиеви соли, затова употребата им е най-добрата профилактика на простудни заболявания, а чаят от червени боровинки е отлично средство за сваляне на температура.
Грозде
То също е мощен антиоксидант, съдържащ веществото ресве-ратрол, което лекува тромбофлебит, склероза, сърдечносъдови заболявания и спира растежа на злокачествените тумори. В гроздето (65 ккал на 100 г) се съдържат витамините С, В, Р, микроелементи и ферменти.
Орехи
Те са богати на белтъчини, витамините В1? В2, PR С, йод, каротин, етерични масла, манган, цинк. Освен това съдържат ценното фитонцидно вещество юглон – уникален природен антибиотик, притежаващ противо-гъбични свойства и висока бактерицидна активност. Не забравяйте обаче, че орехите са висококалорийни – 654 ккал на 100 г, така че не прекалявайте с тях, пише вестник „Феномен“.