Как се пости модерно?
Мислите, че за да спазвате православните пости, трябва да се върнете далеч назад във времето към рецептите на бабите ни?
Подобна крачка към „вчера” определено действа благотворно и пречистващо, а списание „За жената“ предлага да й добавите щипка съвременен колорит с най-актуалните в момента храни.
Киноа
Позната е като „царицата на зърнените култури” и наистина има защо: съдържа много протеини, витамини от групата В и Е, цинк, желязо, магнезий, фосфор, а също фибри и всичките осем незаменими за организма ни аминокиселини. Действа благоприятно на стомаха и хармонизира метаболизма. Според някои е близка до спанака и цвеклото, а консумацията й е изключително полезна при проблеми със сърдечносъдовата система и кожата. Може да се консумира сурова (предварително накисната във вода за няколко часа) или варена. Има лек неутрален вкус и е идеална за салати.
Нахут
Подобен е на боба и се приготвя по същия начин. Италианците го добавят към предястията си, във Филипините пък го поднасят като десерт, като напояват Зрънцата със сладък сироп. Нахутът е идеален Заместител на месото по време на постите, съдържа безценната фолиева киселина, фибри, магнезий и желязо. Според лекарите е ефикасен 3а понижаване на холестерола и срещу високо кръвно налягане.
Соя
Тя е още един достоен заместител на месото, тъй като съдържа доста желязо, а също полезни влакнини, калций, магнезий, калий, фосфор, мед, цинк, витамини от групата В, минерали. Полезна е при заболявания на черния дроб и сърцето, извежда токсините и холестерола от кръвта. Препоръчва се за засилване на имунната система и подобряване на зрението. Може да се консумира като мюсли за закуска (но предварително накисната във вода от вечерта), в зеленчукови салати или във вид на брашно (смляна) за по-ръсване на различни ястия, пише списание „За жената“.