Зеле – кой може да предположи, че е толкова полезно?
Зелето не е просто диетичен продукт, който можем да добавим към нашата пилешка пържола
Макар и не толкова добре проучено, както някои от неговите колеги кръстоцветни зеленчуци като броколито, зелето е храна, която има някои ненадминати ползи за здравето, ако не по друга причина, то най-вече заради изключителното богатство от хранителни вещества, които се откриват в него.
Както повечето от другите кръстоцветни зеленчуци, зелето е проучено по-подробно в отношенията с рака, отколкото с което и да е друго здравословно състояние. Зелето се откроява в три конкретни области: (1) богатство на антиоксидантни хранителни вещества, (2) противовъзпалителни хранителни вещества и (3) противоракови хранителни вещества под формата на глюкозинолати. Без достатъчен прием на антиоксиданти, нашият метаболизъм може да бъде компрометиран и ние можем да изпитаме метаболитен проблем, наречен “оксидативен стрес”. Без достатъчен прием на противовъзпалителни хранителни вещества, регулирането на възпалителните процеси в нашата система може да бъде компрометирна и ние можем да се натъкнем на проблем на като хронично възпаление.
Оксидативният стрес, хроничнотио възпаление, както и комбинацията на тези три метаболитни проблеми са рискови фактори за развитието на рак. Налице са изследвания на пет специфични видове рак, включително рак на пикочния мехур, рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на яйчниците и рак на простатата и приема на кръстоцветни зеленчуци (по-специално къдраво зеле). Като група, тези изследвания определено показват следните резултати: зелето е чудесен зеленчук, който се справя идеално с превенцията на рак, а в някои случаи редовният прием на сок от зеле може да доведе до значително подобрение на състоянието при онкоболните.