Съществува генетична обосновка за свръхдегустаторските способности при някои хора
Супердегустаторите имат голямо предимство в опреде лени професии – те често са готвачи или професионални дегустатори на вино.
ГЕНЕТИЧНАТА ВРЪЗКА
Учените, които изследват вариациите при чувствителността към вкуса, са установили, че те са свързани с разликата в размера и разпределението на папилите по езика (малките издатини, които съдържат вкусовите луковици). Нормалните дегустатори имат среден брой папили с умерени размери. Супердегустаторите имат повече папили, които са по-малки и по-близо едни до други, докато недегустаторите са с по-малки папили, които са по-едри и по-раздалечен и.
Явлението „супердегустатори”, изглежда, се основава на генетични различия – хора с определен генотип могат да усетят вещество, наречено 6-п-пропилтиоурацил, съкратено ПРОП, докато другите не могат. Това е залегнало в основата на опитите в „Йейл”. Ако доброволци подъв- чат парче хартия, напоено с ПРОП, супердегустаторите обикновено го намират за изключително неприятно и много от тях го изплюват, защото е доста горчиво. Недегустаторите и умерените дегустатори просто вкусват хартията.
Откриването на собствения ви статус ще ви помогне да разберете личните си предпочитания към храните, както и тези на околните. Ако някога сте се питали защо някой е толкова придирчив или винаги иска нещо различно, причината може да се корени в това. Храненето, което едни наричат придирчиво, за други е подбрано – затова супердегустаторите имат голямо предимство в определени професии – те често са готвачи или професионални дегустатори на вино.
ВКУСОВИ ЛУКОВИЦИ НА СТОЙНОСТ 10 МИЛИОНА ЛИРИ
Специалистът по виното и телевизионен водещ Анджела Монт е от отбраната група познавачи на виното, на която се дължи революцията на отношението на британците към виното, както и популяризирането на напитката сред масовите потребители. Бившият й работодател, известна веригата супермаркети, оценява толкова високо способностите й, че през 2003 г. застрахова вкусовите й луковици за 10 милиона британски лири.
Кои са основните врагове на аромата и вкуса?