Аспержите – балансираният зеленчук
Аспержите са алкална храна, която е богата на протеини, но е с ниско съдържание на калории и въглехидрати
Те са отличен източник на калий, фолиева киселина, витамини А, С и К, и следи от витамин Б комплекс.
Добър източник на фибри, аспержите също така са богати на ниацин, фосфор и имат много ниско ниво на натрий. И разбира се, най-впечатляващото е, че аспержите са един от малкото зеленчуци, които всъщност има калций и магнезий в идеално съотношение 2:1.
Аспержите имат изобилие от аминокиселина, наречена аспарагин, която помага за прочистване на организма от отпадъчните материали. В резултат на това някои хора откриват, че урината им вони ужасно след консумация на аспержи. Не се притеснявайте, ако това се случи. Просто се радвайте, че бъбреците ви функционират както трябва.
Аспержите са един от малкото зеленчуци, които са много богати на здравословни хранителни вещества, които помагат за ликвидирането на много заболявания.
Киселинност: Високата алкалност на това чудо на природата е ефективна за намаляване киселинността на кръвта и помага като почиства тъканите и мускулите от отпадъци.
Артрит и ревматизъм: Уникален фито-елемент в аспержите, който има противовъзпалителен ефект, помага за облекчаване при състояния на артрит и ревматизъм.